Η Ιστός Ανανεώσιμες παράλληλα με τις ανεμολογικές μετρήσεις μπορεί να διεξάγει μετρήσεις του σχηματισμού πάγου. Η παγοποίηση είναι φαινόμενο που συναντιέται συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες σε ορεινούς όγκους της Ελλάδος.
Η καταγραφή και ο προσδιορισμός των κρίσιμων χαρακτηριστικών του φαινομένου γίνονται με βάση το διεθνές πρότυπο ISO 12494 «Atmospheric Icing of Structures».
Τα μεγέθη που μπορούν να καταγραφούν αναλόγως με τις απαιτήσεις του πελάτη είναι:
– Βάρος σχηματιζόμενου πάγου πάνω σε πρότυπο κύλινδρο Φ30mm.
– Πάχος πάγου.
– Πυκνότητα πάγου.
– Είδος παγοποίησης (rime or glaze).
– Κατηγορία παγοποίησης (ICG1, ICG2, ICG3, ICR1, ICR2 κτλ).

Rime ice reference picture

Glaze ice reference picture
Αντίστοιχα με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες και αναφορές από την ELFORSK (Σκανδιναβικό Δίκτυο Βιομηχανιών Αιολικής Ενέργειας) καθώς και από τον IEA Wind (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) μπορούν να προσδιορισθούν μεγέθη που αφορούν και συμπληρώνουν τις ανεμολογικές μετρήσεις δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για την επίδραση της παγοποίησης στην ενεργειακή απόδοση του μελλοντικού αιολικού πάρκου, αλλά και σημαντικές πληροφορίες για την εκτίμηση των φορτίων ανέμου και πάγου. Η εκτίμηση των φορτίων χρησιμεύει στην επιλογή και ανάπτυξη του καταλληλότερου μοντέλου δικτυωτού ιστού που να επιβιώνει στις ακραίες συνθήκες της θέσης.
Παραδείγματος χάρη μπορούν να εκτιμηθούν:
– η χρονική έναρξη και το τέλος των περιόδων:
– Μετεωρολογικής παγοποίησης (meteorological icing) και
– Παγοποίησης οργάνων (instrumental icing)
– Ακραία παγοποίηση τριετίας και πεντηκονταετίας (βλέπε επόμενο πίνακα)
Σε εφαρμογή όλων των παραπάνω η Ιστός Ανανεώσιμες μπορεί να συνδυάσει συνολικά και εν μέρει (αναλόγως με τις απαιτήσεις του πελάτη) τον παρακάτω εξοπλισμό:
– Συσκευές μέτρησης παγοποίησης (Icemonitor, Icetroll, Labkotec LID, Goodrich)
– Ειδικές κάμερες αντοχής σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών (Mobotix, IceEye)
– Συνδυασμός θερμαινόμενων οργάνων (π.χ. υπερηχητικά ανεμόμετρα θερμαινόμενα και κυπελλοφόρα ανεμόμετρα μη θερμαινόμενα) ή άλλος συνδυασμός (π.χ. RM-Young alpine με μη θερμαινόμενα κυπελλοφόρα ανεμόμετρα).
Τέλος, το έμπειρο προσωπικό μας με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού, ανιχνεύει βάσει των παραπάνω μετρήσεων εάν υπάρχουν δεδομένα προς φιλτράρισμα και ταυτοποιεί τις περιόδους μετεωρολογικής παγοποίησης και παγοποίησης οργάνων.
Δείτε περισσότερα στην ενότητα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 🡪 Armenian Wind One