meletes energeiakisapodosos header πισω στις υπηρεσίες

ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α/Π

Στα πλαίσια των ενεργειακών μελετών μπορούμε να αναλάβουμε και να προσφέρουμε όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας υποψήφιος επενδυτής ή χρηματοδοτικός φορέας για ένα έργο:

  • Υλοποίηση υψηλής ανάλυσης ανάγλυφου (έως 5x5m), το οποίο βελτιώνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.
  • Επαλήθευση της καθ’ ύψους μεταβολής του ανέμου του μοντέλου σε σχέση με τις μετρήσεις.
  • Βέλτιστη χωροθέτηση ανεμογεννητριών λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη παραγωγή με τις ελάχιστες σκιάσεις ομόρρου, αλλά και τους τεχνικούς περιορισμούς του προτύπου IEC-61400-1.
  • Ετεροσυσχέτιση με κοντινούς ιστούς, αλλά και δορυφορικά μεσοκλιματικά δεδομένα και υπολογισμός της μακροπρόθεσμης μεταβλητότητας του ανέμου (Measure, Correlate, Predict).
  • Επιλογή αποδοτικότερου μοντέλου και μεγέθους ανεμογεννήτριας ανά θέση.
  • Ανάλυση αβεβαιοτήτων στον υπολογισμό της ετήσιας απόδοσης ενός έργου και εξαγωγή των P50, P75 και P90.

Ενεργειακές Μελέτες Αιολικών Πάρκων με WindSim

Η Ιστός Ανανεώσιμες χρησιμοποιεί το WindSim ήδη από τον Φεβρουάριο του 2008. Το WindSim είναι κορυφαίο πρόγραμμα σχεδιασμού αιολικών πάρκων που στηρίζεται σε κώδικα υπολογιστικής ρευστομηχανικής, ο οποίος συνδυάζει την εξελιγμένη αριθμητική επεξεργασία με συναρπαστική 3D απεικόνιση.

Οι μελετητές της Ιστός Ανανεώσιμες έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα στην έδρα της WindSim στη Νορβηγία. Έχουν δε μακρόχρονη εμπειρία στη χρήση του προγράμματος, ενώ έχουν διεξάγει συγκριτικά πειράματα απόδοσης του μοντέλου ρευστομηχανικής με πραγματικά δεδομένα (CREYAP), ώστε να εντοπίσουν τις ευαίσθητες παραμέτρους που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της προσομοίωσης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση των αβεβαιοτήτων με την εισαγωγή των καταλληλότερων δεδομένων και παραμέτρων επίλυσης.

Γιατί WindSim;

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία τα γραμμικά μοντέλα (WaSP, Windfarmer κ.α.) αποτυγχάνουν να προβλέψουν και περιγράψουν σωστά την υπήνεμη πλευρά ενός υψώματος όπου παρουσιάζονται τυρβώδεις διαταραχές και αποκόλληση ροής. Περεταίρω πειράματα και εφαρμογές απέδειξαν ότι η γραμμική θεωρία μπορεί να δώσει σχετικά καλά αποτελέσματα στην προσήνεμη πλαγιά και κορυφή μόνο όταν η κλίση του υψώματος δεν ξεπερνά τις 22ο.

Από την άλλη, οι σύγχρονοι κώδικες υπολογιστικής ρευστομηχανικής ξεπερνούν αυτά τα εμπόδια, γιατί επιλύουν τις (μη γραμμικές) εξισώσεις Navier-Stokes.

Τέλος, το CFD πρόγραμμα WindSim σε αντίθεση με τα άλλα γραμμικά που υπάρχουν στο εμπόριο μπορεί να κάνει πρόλεξη των παρακάτω σημαντικών μεγεθών που αφορούν την καταλληλότητα στο σχεδιασμό ενός πάρκου:

  • Κλίση ανέμου ως προς το οριζόντιο επίπεδο.
  • Ένταση τύρβης για διάφορες διευθύνσεις.
  • Συντελεστή διάτμησης (προβλέπει και αρνητικές τιμές σε αντίθεση με τους περισσότερους γραμμικούς κώδικες)

Βέλτιστη χωροθέτηση – διαστασιολόγηση αιολικού πάρκου

Αναλαμβάνουμε μελέτες βέλτιστης χωροθέτησης αιολικών πάρκων τηρώντας τους τεχνικούς περιορισμούς του προτύπου IEC-61400-1 καθώς και τους περιορισμούς του ειδικού χωροταξικού. Στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση της ενεργειακής παραγωγής καθώς και η ελαχιστοποίηση του σταθμισμένου κόστος ενέργειας, κάτι που επιτυγχάνουμε χρησιμοποιώντας το εξειδικευμένο λογισμικό parkoptimizer © .

espa banner greek espa banner english